Смени големината на шрифта


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 6 мнения ]
Автор Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
dynax
  20 години DYNAX (1985-2005)
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 00:50 
админиспамър
Аватар

Рег.: 19 Яну 2010, 00:28
Мнения: 16649
От Dynax към Alpha
Хронология (1985-2005)


Изображение

През април 2006 г. Sony пое отдела DYNAX от Konica Minolta и промени името на ALPHA. Въпреки, че името е променено, духа, който вдъхнови DYNAX да направи огледално-рефлексният фотоапарат творчески инструмент за всички потребители и фотографи за да изразяват своите творчески способности по най-добър начин остана. С цялата ALPHA система и наследството на DYNAX възлизащо на повече от 16 милиона обектива продадени по цял свят, бъдещето наистина изглежда светло.


ПОКОЛЕНИЕ I

ЕРАТА НА АВТОФОКУСА

Когато Minolta 7000 дебютира през 1985 г. предизвиква сензация в света на фотографията, тъй като с нея започва ерата на автофокуса, технология изключително трудно осъществима по това време. Днес тя се приема като стандартна функция.


Изображение MINOLTA 7000 (1985)
Огледално-рефлексният апарат първоначално се възприемал като камера за професионалисти и напреднали потребители. За да го направят по-широко достъпен и лесен за използване, инженерите на Minolta прекарват над 4 години в разработването на система за автофокус. Когато Minolta 7000 е представена, тя се доказва като първата сериозна 35 милиметрова камера с автофокус в света.
Предвиждайки предстоящото дигиталното бъдеще, Minolta се подготвя за него като променя байонета си на A-mount. Тъй като Minolta 7000 е първият успешен напълно дигитално контролиран AF апарат, той е приет с въодушевление от фото-ентусиасти и любители навсякъде по света. След появата си Minolta 7000 е признат за модела довел до бум в бизнеса с автофокусни SLR камери.

Изображение MINOLTA 9000 (1985)
Този модел е насочен към професионалните фотографи и развитието му вече тече, когато излиза Minolta 7000. Той показва, че AF технологията не е новост, а задължителна функция за SLR камерите.
С Minolta 9000 е удоволствие да се работи, заради бързината, отличното качество, функции и оперативност, отговарящи на високите изисквания на професионалистите.
ПОКОЛЕНИЕ II

ОТ ХАРДУЕРА КЪМ СОФТУЕРА

Завоят към софтуера започва с DYNAX 7000i три години след появата на Minolta 7000. Освен с оптимални AF възможности, камерата променя индустрията с нови софтуерни функции като мулти точков фокус, автоматично избираем режим на фокус, предугаждащ фокус чрез технология засичаща движещи се обекти, неща съществуващи и в съвремените камери.


Изображение DYNAX 7000i (1988)
Minolta 7000i e създаден за да предостави богат набор от функции, но лесни за ползване.
Интелигентният му дизайн бил много обсъждан и е резултат на фундаментални въпроси като: Кой ще използва тази камера? Как ще я ползва? За какви снимки ще бъде използвана? С отговорите на тези въпроси дизайнерите достигат до иновативните технологии изброени и отгоре (Creative Expansion Card System, Multi-point AF, Predictive focus control, Auto-Tracking AF).

Изображение DYNAX 3000i (1989)
При представянето си това е най-малкият и най-лек огледално-рефлексен фотоапарат с автофокус в света. Концепцията на дизайнът му се основава на функции и възможности, които биха направили SLR камерите популярни и интуитивни за потребителите.
Функции като алармен звук, предупреждаващ при разклащане на апарата, заключване на фокуса и автоматичен контрол на специалната външна светкавица са насочени към начинаещите, докато по-малко интуитивни операции и контролни бутони са премахнати. Камерата създава нов поток SLR камери ориентирани повече към нуждите на начинаещите, отколкото към конвенционалните фото-любители.
ПОКОЛЕНИЕ III

НАПРЕДЪК ВЪВ ФОКУСА И ЗАСИЛЕНА АВТОМАТИЗАЦИЯ

Значителено допълнение към системата за фокус е функцията Eye-start. Въведена в xi серията, тя помага за пълната автоматизация на фокуса. Серията предизвиква дискусия относно философията на дизайна и автоматизацията в камерите.

Изображение DYNAX 7xi (1991)
С този апарат потребителят само трябва да погледне през визьора за да снима, което било ключова цел в дизайна при развитието на Minolta 7xi. В момента, в който потребителят постави камерата до окото си, сензор в близост до визьора незабавно задейства механизмът за автофокус, експозицията и функцията Auto-Zoom. С тези функции след прицелване в обекта фактически не се губи време за снимане. DYNAX 7xi представлява новото поколение SLR камери.

Изображение DYNAX 9xi (1992)
Представен под мотото "Let's show the world which can only be seen in a photograph" (Да покажем на света кое може да бъде видяно само в снимка), DYNAX 9xi има eлектронно контролируем фокален затвор с най-бързата скорост в света от 1/12 000 сек. - рекорд, който продължава да държи и днес.
Технологията на затвора позволява високоскоростна синхронизация със светкавица - 1/300 сек., както и следящ фокус до 4.5 кадъра в секунда. Като резултат, фотографските възможности на SLR камерите са значително разширени.
ПОКОЛЕНИЕ IV

ОТ ВИСОКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ КЪМ УДОБСТВО

Докато производителите добавят все повече функции в камерите си, работата с тях става все по-сложна. За да спрат тази тенденция инженерите на Minolta създават серия от камери с подчертана леснота на работа - si серията, където si значи "simple and intelligent”.
DYNAX 700si, основният модел от поколението събира няколко награди за дизайн.

Изображение DYNAX 700si (1993)
За разлика от xi моделите, в които ударението пада върху новите технологии и автоматизацията, в DYNAX 700si инженерите на Minolta поставят като приоритет удобството при ползване.
От самото начало 700si е замислен като модел с подчертано ергономичен дизайн, лекота на работа и автоматични функции са съчетани добре заедно и удобни за употреба. За намаляване на оперативната сложност всяка контролна функция е свързана с една операция. В резултат на това моделът получава множество национални и световни награди.

Изображение MINOLTA RD-175 (1995)
Това е първият дигитален SLR на Minolta. Целта била да се предложи на фотографите цифрова камера с много висока резолюция на разумна цена, която през 1995г. била $10,000. Моделът бил възхваляван за уникалният си оптичен дизайн и качество на изработка.
Minolta RD-175 съчетава в себе си 3 CCD сензора, два зелени и един синьо/червен. Светлината преминаваща през обектива се разделя на необходимият компонентен цвят за всеки отделен сензор благодарение на специална призма. Трите изображения с резолюция 768 x 494 са дигитално съединени в едно - 1528 x 1146.
Това дава резолюция еквивалентна на 1.75 милиона пиксела. Моделът използва тялото на DYNAX 500si, което позволява използването на повечето Alpha обективи.
ПОКОЛЕНИЕ V

ПЕРФЕКТНИЯТ DYNAX

Това поколение събира в себе си цялото „ноу-хау” на Minolta за филмови камери. Изображението във визьора е изключително красиво, оперативността, техническите характериситки и всяка функция достигат най-високи нива на качество.

Изображение DYNAX 9 (1998)
Флагманът на серията издига Minolta до ново по-високо ниво по отношение на качеството, дори по-надежден и идеален за професионална употреба.
DYNAX 9 притежава високоскоростен следящ фокус с 5.5 кадъра в секунда, както и затвор със скорост 1/12000 сек. Освен тези топ спецификации, камерата има визьор с 100% покритие на кадъра, позволяващ на фотографа да се възползва от цялото качеството на обективите и да се наслади на най-удобният изглед сред всички AF SLR камери. В резултат на това моделът се превръща в един от най-ценените от DYNAX семейството и вдъхновява някои изключителни фотографии.
Изображение DYNAX 7 (2000)
Проектиран и насочен към фото-любители и потребители, които искат да притежават "DYNAX-а на DYNAX-ите." DYNAX 7 има голям матричен LCD дисплей на гърба, наречен навигационен дисплей, на който потребителят може да намери инструкциите за работа, вместо да се налага да чете упътването за употреба. Дизайнът представлява добър баланс между иновация, оперативност и функционалност.
Освен това DYNAX 7 позволява потребителят да записва данни за снимките в паметта на камерата и да ги копира върху карта SmartMedia чрез опционалния Data Saver DS-100. Съхранените данни могат да бъдат редактирани и отпечатани с помощта на персонален компютър.
ПОКОЛЕНИЕ VI

ОТ ФИЛМОВА КЪМ ДИГИТАЛНА КАМЕРА

Поколението, което се среща с дигиталната технология и замества филма. С дебюта си системата Anti-shake оказва силно въздействие върху индустрията до такава степен, че се превръща в стандартна характеристика на цифровата фотография. Anti-shake технологията в дигиталните фотоапарати постига това, което AF системата на Minolta 7000 постига за SLR камерите 20 години по-рано.

Изображение DYNAX 7D (2004)
След дългосрочна развойна дейност DYNAX 7D е първият напълно дигитален огледлно-рефлексрен апарат на Minolta. Той стартира под мотото : "Having solved the challenges of AE and AF, we shall now eliminate camera shake."
DYNAX 7D има голямо предимство пред камерите на конкурентите, тъй като в него е интегрирана първата в света Anti-shake система в тялото, не в обектива. Това гарантира, че всеки обектив свързан с тялото може да се възползва от стабилизацията на изображението. Така компанията демонстрира своята дългосрочна ангажираност към потребителите на Alpha обективи.

Изображение DYNAX 5D (2005)
Водещата философията зад този фотоапарат е да се направи Anti-shake технологията широко достъпна за всички потребители.
DYNAX 5D е проектиран като компактен и лек DSLR за да се продава на ниска цена. Той принуди всички производители да въведат стабилизация в продукти си, точно като Minolta 7000 промени индустрията и принуди производителите на фотоапарати да предложат свои собствени системи за автофокус.-------------
Източник: sony.co.uk


В началото
 Профил  
 
Реклама

fast_eyebrow
  Re: 20 години DYNAX
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 22:30 
Аватар
браво


В началото
   
 
choku-geri
  Re: 20 години DYNAX
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 22:31 
Аватар

Рег.: 23 Яну 2010, 18:21
Мнения: 272
Поздравления за превода и споделеното, dynax! :bow: :clap:


В началото
 Профил  
 
dynax
  Re: 20 години DYNAX
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 22:49 
админиспамър
Аватар

Рег.: 19 Яну 2010, 00:28
Мнения: 16649
Дано се разбира, че човек като превежда понякога пише пълни глупости, а като си ги чете сам не ги вижда ;)


В началото
 Профил  
 
NoLabel
  Re: 20 години DYNAX
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2010, 02:18 
Аватар

Рег.: 19 Юни 2010, 23:55
Мнения: 90
Много добра статия и превод, браво за труда. Интересно е да се проследят тези неща.________________________________________
FirstGear by Nikola Borich

В началото
 Профил  
 
fores-91
  Re: 20 години DYNAX (1985-2005)
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 21:41 
Аватар

Рег.: 05 Дек 2010, 20:35
Мнения: 3
Поздравления-кратко,ясно и изчерпателно. М 7000; М 3XI; M 7XI историческа справка за мен на техниката която ползвах. Сега съм на А 200.


В началото
 Профил  
 
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 6 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

 


Иди на:  
cronPowered by phpBB © phpBB Group


Алфа Форум във Facebook